Stormschade 800x534

Zo kan je stormschade voorkomen bij harde wind

Iedere scholier op het platteland is wel bekend met de harde wind In Nederland. Ploeterend op de fiets tegen wind - luister maar eens naar Boudewijn de Groot met Jimmy - richting school fietsen om eigenlijk net te laat en vaak ook net even te nat aan te komen. Maar ook de huizenbezitters zijn wel bekend met harde wind. Dit artikel gaat over invloed hebben op de gevolgen van deze harde wind en hoe je de impact van stormschade kan beperken.

Een storm is overigens wel een ruim begrip. Wat iemand ziet als een harde wind, ziet een ander als een stevig briesje. Het hangt er natuurlijk net vanaf waar je bent en waarmee je bezig bent. Als je op de fiets zit en je hebt wind tegen, praat je sneller over een harde wind dan op het moment dat je wind mee hebt. Dan vind je het een lekker briesje.

Storm of harde wind?

Er wordt gesproken van een storm bij een windkracht van negen of meer op de schaal van Beaufort (0 – 12). De schaal van Beaufort wordt overigens al sinds 1805 toegepast. Deze verdeling werd toegespitst op de praktijk namelijk hoeveel zeil een groot schip op volle zee kon voeren als de wind zwak, stormachtig of orkaankracht was. De verdeling is samengesteld op basis van winddruk, uitgedrukt in kilogram per vierkante meter.

Voor ons is het volgende staatje juist interessant:

  • Harde wind – windkracht 7 – windsnelheid minimaal 50 km/uur;
  • Stormachtig – windkracht 8 – windsnelheid minimaal 62 km/ uur;
  • Storm – windkracht 9 – windsnelheid minimaal 75 km/uur;
  • Zware storm – windkracht 10 – windsnelheid minimaal 89 km/uur;
  • Zeer zware storm – windkracht 11 – windsnelheid minimaal 103 km/uur;
  • Orkaan – windkracht 12 – windsnelheid minimaal 117 km/uur;

Er wordt hierbij gekeken naar de gemiddelde windsnelheid over een periode van 10 minuten. Een windstoot van meer dan 75 km/uur is dus nog geen storm, al kan dit een stormachtige schade aanbrengen.

Tips om stormschade te voorkomen

Je kunt zeker niet alle stormschade voorkomen. Denk maar eens aan het dak van het AZ stadion. Maar er zijn zeker een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen als er harde wind is voorspeld:

  • Haal de losstaande meubels en objecten uit de tuin of maak ze goed vast; Denk hierbij ook aan je barbecue, trampoline, bloempotten of vuilnisbakken.
  • Let op waar je je auto parkeert (dus niet onder een boom en niet onder een dak met dakpannen);
  • Hou alle ramen en deuren dicht, ook niet op een kiertje;
  • Als je zelf niet naar buiten hoeft, blijf dan ook lekker binnen. Waarom zou je de ellende opzoeken?
  • Loop een aantal keer per jaar eens een rondje door je tuin en om het huis en let op zaken die met storm voor schade kunnen zorgen. Denk aan loszittende dakbedekking of takken die kunnen afbreken. Met onderhoud voorkom je vaak veel schade.

Overigens met betrekking tot de dakpannen even een interessant weetje: veel mensen denken dat de dakpannen naar beneden komen aan de kant waarop de wind staat. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Door de zuigende kracht van de wind komt het juist regelmatig voor dat de dakpannen niet aan de windzijde naar beneden komen maar juist aan de andere kant.

Wat dekt de verzekering in geval van stormschade door harde wind?

Mocht je pech hebben en toch stormschade hebben door de harde wind is het goed om te weten wat de verzekering wel en niet dekt. Een tuin valt onder de inboedel- en opstalverzekering.

  • Een inboedelverzekering dekt de spullen die verplaatsbaar zijn zoals je tuinset en je spullen in de schuur.
  • Een opstalverzekering dekt de vaste elementen zoals je schuur zelf en je schutting.

Een inboedelverzekering dekt overigens niet alle schade. De verzekeraar zal bijvoorbeeld niet uitkeren als een partytent door de wind is weggewaaid en stukgegaan. Ook voor de gevallen bloempot zal je geen vergoeding krijgen. Dit is wel het geval als de omgevallen boom van de buren deze schade heeft veroorzaakt.

De schutting die je geplaatst hebt als erfafscheiding valt dus onder je opstalverzekering. Als deze omwaait door harde storm zal je vaak maximaal 50% van de waarde vergoedt kunnen krijgen als deze samen met de buren is geplaatst.

Hoort beplanting tot de opstal- of inboedelverzekering?

Tot slot een veelgestelde vraag: hoort beplanting tot de opstal- of inboedelverzekering?

Het antwoord op deze vraag hangt af hoe je de beplanting gebruikt.

In principe behoort je beplanting tot je inboedel, er is alleen één uitzondering op: als je beplanting gebruikt als erfafscheiding (zoals een rij coniferen) valt dit stukje natuur onder je opstal. Je beplanting wordt in dat geval gezien als een “groene”schutting.

Tot slot die omgewaaide bomen die je vaak op de diverse media ziet als ze beelden laten zien over stormschade als gevolg van een harde wind. Als dit jou gebeurt, kun je je beroepen op je opstalverzekering. Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning bij stormschade als gevolg van stormschade aan bomen of takken die op je huis vallen. Hier vallen overigens ook waterschades onder als je kelder onderloopt.

Harde wind is volgens de verzekering een storm

Zoals aangegeven wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm. Bij de meeste verzekeraars wordt windkracht 7 al gezien als een storm. Een harde wind is dus volgens de verzekering al een storm. Om te bepalen of er sprake is van stormschade of andere schade gaan de verzekeraars overigens af op de metingen van het KNMI.

Het helpt zeker om goed het weerbericht van meteorologen te volgen. Hierdoor kun je immers vaak overbodige stormschade voorkomen.

Geplaatst op 26-10-2019