Aanlegtips mooie moestuin LK

De voordelen van een eigen moestuin

Toch heeft het soms wat overtuiging nodig om de benodigde motivatie te vinden. Het is tenslotte niet even een taakje voor een dag. Een moestuin is een commitment voor langere tijd en een waar je alleen kunt oogsten als je de discipline kunt opbrengen om er serieus mee door te gaan.

Voordelen van een moestuin

Bespaar op kosten

Je eigen groenten en fruit kweken is een stuk goedkoper, dan als je het koopt bij de groenteman of supermarkt. Vooral als je biologisch wilt eten, ben je daar best veel geld aan kwijt. Met een eigen moestuin of moestuintafel investeer je in de aanleg, maar dan kun je gaan genieten van wat het oplevert.

Heerlijk van smaak

Groenten en fruit uit eigen tuin smaken het lekkerste. Niet alleen omdat je het zelf met liefde, zorg en aandacht gekweekt hebt, maar ook omdat het op een natuurlijke manier gaat. Zonder dat je het groeiproces versnelt.

Gezond en goed voor het lichaam

Heb je zin in sla? Dan loop je snel even naar buiten om het te oogsten. Met een eigen moestuin of kweekbak heb je altijd gezond eten in huis, van het seizoen.

Geen bestrijdingsmiddelen

Als je een eigen moestuin hebt, weet je zeker wat er met je groenten is gebeurd. Je hoeft je geen zorgen te maken om pesticiden, of andere bestrijdingsmiddelen, als je die niet gebruikt in je eigen tuin, zitten ze ook niet op je eten.

Tuinieren is prettige tijdbesteding en ontspanning

Tuinieren is leuk en rustgevend. Het geeft zo’n goed gevoel als je een goede oogst hebt. Je steekt er energie in en krijgt een prachtig resultaat. Na een stressvolle dag op je werk kan het ook heerlijk ontspannend werken in je moestuin aan de slag te gaan. Het is een manier om te onthaasten, want de natuur groeit in zijn eigen tempo.

Je kunt delen met familie en vrienden

Als je een goede oogst hebt, is het ontzettend leuk om die te delen met je vrienden of familie. Iedereen is dankbaar en laten we eerlijk zijn, geven is het leukste dat er is.

Leerzaam en goed voor je kennis

Het onderhouden van een moestuin of kweektafel is zeer leerzaam voor jonge kinderen. Zeker nu de scholen een tijdje gesloten zijn kan het heel interessant zijn om met jouw kinderen een moestuin te beginnen en ze te leren hoe groenten groeien en waar hun eten vandaan komt. Bijkomend voordeel is dat ze hun zelfgekweekte groenten ook nog eens lekkerder vinden ook.

Fysieke beweging is gezond

Werken in je moestuin is een goede manier van bewegen. Je bent bezig met scheppen, oogsten, je loopt heen en weer, bukt en staat weer op. Je blijft er fit bij, terwijl je nuttig bezig bent met een goed resultaat.

Wil je weten wanneer je wat kunt kweken? Check dan deze kalender.

Geplaatst op 27-06-2020