Bewust wonen vlam in de pan

Wat doe je als er brand uitbreekt in of om het huis?

Brand kan iedereen overkomen met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig kun je zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen. En als het onverhoopt toch gebeurt is het belangrijk dat je vroegtijdig gewaarschuwd wordt en weet hoe je moet vluchten. Want totdat de brandweer er is, ben je op jezelf en eventuele hulp van anderen aangewezen.

De gevolgen van een brand zijn voor iedereen anders, het is logisch dat kleine kinderen, ouderen en mensen die minder mobiel zijn kwetsbaarder zijn wanneer er brand uitbreekt dan jongeren. Een goede voorbereiding kan daarom levens redden.

Oorzaken van brand in een woning

De meest voorkomende oorzaken van brand in een woning zijn als volgt:

  • Brandstichting door een persoon
  • Vlam in de pan die geblust wordt met water
  • Klussen en andere werkzaamheden
  • Roken in bed: smeulende sigaretten zorgen vaak voor brand
  • Brandende kaarsen
  • Gebruik van elektrische apparaten met onveilige bedrading
  • Kinderen die met vuur spelen
  • Stoken in een open haard
  • Vuurwerk
  • Stofophoping in een wasdroger

3 minuten is niks, snel weg bij brand

Sluit binnendeuren, plaats (gekoppelde) rookmelders en maak een vluchtplan

Bij brand heb je slechts 3 minuten om te vluchten. Zorg daarom dat je de rookmelders overal in huis goed kunt horen, ook met de binnendeuren dicht. Er wordt geadviseerd om alle binnendeuren te sluiten voordat je gaat slapen. Op die manier blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte waar jij of een ander zich bevindt.

Niet de brand, maar de rook vormt namelijk het grootste risico. Vooral wanneer je slaapt, want dan is het reukorgaan uitgeschakeld. In geval van rook ruik je dat dus niet. Een rookmelder detecteert de rook en waarschuwt je direct door hard geluid te maken, waar je wakker van wordt. Met meerdere gekoppelde melders wordt je sneller gewaarschuwd voor brand. Zo heeft u meer tijd om jezelf in veiligheid te brengen. Wanneer je bent aangewezen op hulp van anderen is het aan te raden om samen met hen een vluchtplan te bespreken.

Verklein de kans op brand:
10 tips op een rijtje

1. Koken: Zet een kookwekker en blijf tijdens het koken in de keuken.
Draag geen synthetische kleding tijdens het koken of trek een kookschort aan.

2. Stoken: Plaats een koolmonoxidemelder (zorg voor juiste plaatsing van een CO melder)

3. Roken: Rook niet in bed of vlak voor het slapen in een ‘luie’ stoel.

4. Elektrische apparaten: Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Vergeet niet het filter van de wasdroger na iedere beurt schoon te maken. Door de combinatie van stof en een hoge temperatuur kan brand ontstaan.

5.
Opladen: Laad uw elektrische apparaten nooit op in de vluchtroute en terwijl je slaapt.
Is een apparaat opgeladen? Trek dan de stekker eruit.

6. Hoorbare rookmelders: Hang in iedere ruimte waar je tijdens het vluchten door heen moet een hoorbare rookmelder aan het plafond. Bij voorkeur melders die gekoppeld zijn. Dit zijn rookmelders die het signaal doorgeven aan elkaar. Hoor je ze ook met de binnendeuren dicht?

7. Reageren bij brand: Welk brandje durf je zelf nog te blussen? Is de brand groter dan een voetbal? Wegwezen! Alles wat kleiner is mag je proberen te blussen met een brandblusser, blusdeken of een plens water. Let op: Vlam in de pan blus je nooit met water: zet het fornuis en de afzuigkap uit en doof het met een passende deksel of blusdeken.

8. Vluchten bij brand: Door de dikke rook wordt uw huis al snel onherkenbaar. Daarnaast gaat ademen moeizaam. Het is daarom belangrijk om voor het slapen gaan alle binnendeuren te sluiten. Dit houdt de rook langer bij je weg, vertraagd de brandontwikkeling en geeft een paar minuten meer de tijd om te vluchten.

9. Vluchtplan: Houdt iedere vluchtroute vrij van obstakels (een vluchtweg is minimaal 85 cm breed) en een eventuele vluchtsleutel altijd bij de hand of op een vaste plek bij de deur, zodat je bij brand snel het huis kunt verlaten.

10. Telefoon:
Heb je altijd een opgeladen telefoon bij de hand? Zorg altijd voor een opgeladen telefoon zodat je in geval van nood meteen kan bellen. Denk hierbij ook aan het informeren van de buren via de buurtapp Bel vanaf een veilige locatie 112, het liefst buiten op een veilige afstand van de brand.

Geplaatst op 10-02-2020