Tuin bemesten handstrooiwagen

Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?

Als je gras lichtgroen of geel is van kleur en het maar langzaam groeit waardoor er amper meer iets te maaien valt dan is de kans groot dat het gras een mest nodig heeft. Mest voorziet in alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het gras om lekker door te groeien tot die mooie frisgroene kleur en dichte grasmat die we graag zien.

Waarom een gazon bemesten ?

Het is belangrijk om het gras - met uitzondering van de winter - elk seizoen te bemesten. Het bemesten van het gras zorgt ervoor dat het gras beter beschermd is tegen ziektes, niet snel verkleurt bij langdurig droog weer, sneller hersteld na kou, vorst en sneeuw en doordat er het gras goed dichtgroeit grasgroei is er minder kans op mosvorming.

Bij onvoldoende bemesting is dit niet alleen te zien aan de kleur van het gras maar ook aan kale plekken, mos en onkruid.

Eerste mestbeurt van het jaar

Het gazon heeft in verschillende periodes in het jaar weer andere behoeftes. De eerste mestbeurt van het jaar is bij voorkeur in maart of april, omdat dan de temperaturen stijgen en het gras begint te groeien. Een beetje fosfor is dan goed, terwijl in het najaar mest met wat meer kalium goed is zodat het gras sterk de winter ingaat. Tussen maart en september wordt geadviseerd om in totaal minimaal drie keer te bemesten.

Waarom een gazon bemesten ?

Het belangrijk om het gazon elk seizoen te bemesten, met uitzondering van de winter. Het bemesten van uw gazon heeft voordelen zoals: - het gras is beter beschermd tegen ziektes - bij langdurig droog weer verkleurt het gras niet snel - na kou, vorst en sneeuw herstelt het sneller - doordat er een dichtere grasgroei is, is er minder kans op mosvorming.

Welke bemesting gebruiken?

Er zijn veel producten te verkrijgen voor het bemesten van het gazon. De basis voor de bemesting bestaat uit de NPK-samenstelling. Dit is de afkorting voor meststoffen. De N is Stikstof, P is Fosfor en de K is Kalium. Elk getal geeft de hoeveelheid procenten weer hoe het verdeeld is op de inhoud. Om het gras in topconditie te houden raden wij aan om NPK 12-10-18 te gebruiken of blaukorn NPK 12-8-16+3MgO. NPK staat voor (N) stikstof, (P) fosfor en (K) voor kalium. Bij de blaukorn zit ook nog 3% (MgO), mg staat voor magnesium. Stikstof maakt planteneiwitten aan en bevordert de groei en kleur van het gras. Fosfor bevordert de wortelontwikkeling. Kalium ook wel kali zorgt voor een stevigheid van het gras, transport van water en koolhydraten. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen schimmels. Dan blijft er nog Magnesium over. Magnesium bevat sporenelementen waardoor het gras sneller hersteld. Waarvoor dienen de elementen en welke werkzaamheid hebben ze:

 • Stikstof (N): Hierdoor wordt het gras groener en het zorgt voor ontwikkeling en verbetering
 • Fosfor (P): Voor ontwikkelingsgang van de wortel en een snellere groei
 • Kalium (K): Geeft het gras resistentie tegen kou, droogte en ziekten
 • Magnesium (Mg): Hierdoor worden de pigmenten in het gras versterkt
 • Soms worden er ook andere elementen aan het product toegevoegd zoals o.a. calcium, ijzer, zink. Als u het gazon gaat bemesten hou dan rekening met de samenstelling. Op het product staat welke werking deze heeft:
 • Bij aanleg van het gazon
 • Bij verkleuren van het gras (geel gras)
 • Bij tegelijkertijd bemesten en verwijderen van mos
 • Bij vernietigen van onkruid en het bemesten van uw gazon
 • Om het gazon voor te bereiden op de winter periode
 • Afhankelijk van de periode waarin u uw gazon wilt bemesten dient u rekening te houden met de extra's die u nodig heeft zoals mos verwijderen of het verdelgen van onkruid. Het is aan te raden het verwijderen van mos en het verdelgen van onkruid los te zien van de bemesting. Maar als u niet echt de tijd heeft of geen groene vingers, is het dus makkelijk om een bemesting te kopen waar deze extra's al in zitten want ze werken prima.

Voor welke meststof kiest u, organisch of kunst?

Kunstmest heeft niet veel voordelen vergeleken met organische meststoffen, dus moet de keus hiervoor niet zo moeilijk zijn. Het grote verschil zijn de kosten voor kunstmest, deze is goedkoper. Wat zijn de nadelen van kunstmest?

 • Kunstmeststof is geen natuurproduct en om dit te fabriceren is er veel energie nodig.
 • Kunstmest bevat meer zout wat op den duur een kwaliteitsvermindering van de grond tot gevolg kan hebben.
 • Kunstmest lost sneller op in water als organisch mest, dus is er meer kunstmest nodig...en is uiteindelijk de prijs van kunstmest hoger
 • De werking van kunstmest is korter
 • De grasplantjes kunnen eerder verbranden

Het gazon bekalken als voorbereiding op de bemesting

Voordat het gazon bemest moet worden is het verstandig deze eerst te bekalken, de tijd wanneer u dit doet maakt niet zoveel uit. Het kan in het najaar maar ook in het voorjaar een aantal weken voordat u het gazon wilt bemesten (voor meer informatie over bekalken en zuurgraad van de grond ; zelf zuur graad / PH meten).

Wanneer moet het gazon bemest worden?

Het gazon moet het hele jaar met uitzondering van de winter bemest worden. In het voorjaar (maart) en najaar is ongeveer 200 gram nodig per m². In juni is ongeveer 100 gram per m² nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen. U moet dus weten wat de oppervlakte van uw gazon is. Omdat meststoffen in korrelvorm snel last kunnen hebben van weersomstandigheden (warmte, vocht) is het aan te raden niet teveel in een keer te kopen, maar bereken wat u nodig heeft zodat u ook niet net te weinig heeft om het gazon te bemesten. TIP: bereken 10% extra bij de oppervlakte. De meststof die overblijft, doet u in een luchtdichte afsluitbare emmer. Sticker de emmer met de datum en de inhoud. Plak op de emmerdeksel de gebruiksaanwijzing van de meststof.

Waarom moet u in een bepaalde periode bemesten

In het voorjaar bemesten is goed voor een snelle aangroei van uw gazon en geeft snel de prachtige groene kleur. Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft. Als u maar twee maal per jaar wilt bemesten, dan de zomer periode overslaan. Maar bemest dan wel in het voorjaar het gazon met kwaliteit meststof. In de herfst bemesten zorgt voor een goede groei van de wortel. Het sterkt de wortel om de winter goed door te kunnen komen. De goede maanden hiervoor zijn september of oktober.

Hoe moet het gazon bemest worden?

Om het gazon te bemesten is het aan te raden dit met een strooiwagen te doen. Hierdoor wordt het goed verdeeld. Als u geen strooiwagen heeft, kunt u het op de volgende manier doen:

 • Maak een vlakverdeling op het gazon.
 • Reken de vlakken per oppervlakte uit (lengte x breedte) en bepaal met een maatbeker de hoeveelheid benodigde meststof.
 • Bestrooi het gazon nauwkeurig zodat er niets vergeten wordt. Bij grote gazons altijd een strooiwagen gebruiken. Na het uitstrooien goed bewateren, sproei met de tuinslang omhoog zodat het op regen lijkt en de korrels niet weg duwen. De eerste 24 uur mag het gras niet belopen worden. Als er mos of onkruidverdelger in zit, pas op met huidcontact. Bij aanraking overvloedig spoelen met water. Tip: Bemest in het begin van de avond en besproei het gazon goed. Na 30 minuten nogmaals kort besproeien.

Geplaatst op 13-07-2019