Water geven

Beregenen in de tuin: hoelang en hoe vaak?

In warme periodes is het belangrijk om de tuin voldoende water te geven, maar hoeveel en wanneer? Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Het is daarom raadzaam om eens per week flink veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort. De ene plant heeft meer water nodig dan de andere plant en sommige planten hebben juist een hekel aan veel water. Zorg daarom dat u weet welke plant welke waterbehoefte heeft.

’s Avonds planten water geven

Het beste is om de planten ’s avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water. U kunt rondom deze planten een dijkje maken van de grond zodat het water niet te snel wegloopt.

Sproeien van de grond

Sproei alleen als de grond echt droog is. Wanneer alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder nog vochtig, is water geven nog niet nodig. Planten en bomen in de volle grond, reiken verder met hun wortels en hebben zo makkelijker beschikking over water. Ze hebben alleen extra water nodig bij langdurige droogte in de lente en zomer. Planten laten zien wanneer ze last hebben van de droogte door het hangen van de bladeren of een deel van het blad begint geel/bruin te worden.

Planten in pot

Planten en bomen in een pot of kuip kunnen dit niet en hebben dus meer water nodig. De aarde in een pot of kuip droogt ook sneller uit. Hoe vaak u water dient te geven is afhankelijk van de grootte van de pot, de standplaats en het seizoen. Geef de planten zoveel mogelijk het water bij de voet van de plant. Blijf water geven tot het water aan de onderzijde uit de pot loopt. Dan is de kluit voldoende verzadigd.

Geplaatst op 29-06-2019