Molen op het platteland in Nederland

Op het platteland wonen

Als ik mensen hoor praten over een nieuw appartement dat ze hebben gekocht in Amsterdam dan krijg ik zelf vaak de kriebels. Simpelweg omdat ik zelf geen stadsmens ben en ook niet zal worden, ieder zijn eigen ding. Ik woon zelf in Wieringerwaard, een dorpje in de gemeente Hollands Kroon, vlakbij Schagen. In dit blog vertel ik meer over een paar onderwerpen die ervoor zorgen dat ik zelf graag 'op het platteland' wil blijven wonen.

Een woning kopen is betaalbaar

Maar als je kritisch kijkt naar wat er nu op de huizenmarkt gebeurd in Amsterdam en dat vergelijkt met huizen in 'het randland', ofwel Nederland buiten de randstad dan ontdek je al snel dat een euro je daar veel verder brengt. Een 70m2 appartement met twee of drie kamers is leuk, maar als je hier 400.000 euro voor moet betalen dan staat dat niet in verhouding tot die vrijstaande woning met grote tuin in een leuk dorp.

Vervoer

In de stad vind je nagenoeg alles binnen loop of anders fietsafstand en met het OV kun je nog verder komen in de stad of zelfs buiten de stadsgrenzen de rest van Nederland bezoeken. Het hebben van een auto is alleen minder praktisch. Kom je de stad weinig uit? Dan is het bezitten van een auto eerder last dan dat je er echt van kan genieten.

Parkeren

Zeker wanneer je graag dicht bij het centrum van een stad wilt wonen wordt het lastig met parkeren. Dit parkeernadeel geldt ook direct voor alle visite die met de auto wilt langskomen.

In een dorp kun je vaak nog 2 auto's op je eigen erf kwijt. Of anders is er op straat nog meer dan voldoende ruimte beschikbaar en net zo belangrijk, parkeren is gewoon kosteloos. Dat is weer anders dan 8 euro per uur.

Kinderen op het platteland

Als ouder van een jongen van zes en een meisje van drie wilde ik graag dat mijn kinderen lekker buiten konden spelen en om het huis konden lopen. Hutten bouwen, in bomen klimmen en incidenteel een keer uitglijden en in de sloot vallen.

Natuurlijk kijken ze ook naar YouTube en Netflix, maar ze spelen lekker veel buiten wat goed is voor hun motoriek en gevoel voor omgeving en de natuur. En als het slecht weer is dan spelen ze Farming Simulator op de Playstation of toch gewoon buiten.

Dagelijks zien ze trekkers die aardappelen of tulpen rooien, koeien die in de wei lopen en mais dat wordt geoogst. Dit zorgt ervoor dat ze vragen stellen en zichzelf gaan ontwikkelen.

Straks mogen ze vanuit Wieringerwaard naar Schagen fietsen om naar school te gaan. Dat betekent 10 kilometer fietsen heen en weer terug. Pittig misschien, maar ze worden er niets minder van.

Boodschappen bezorgen

In het leven van een jong gezin is het al druk genoeg. Even een moment pakken om over de boodschappen na te denken en deze een keer per week via Jumbo, Deen of de Appie laten bezorgen is ideaal. Ook dat kan gewoon op het platteland.

Vriendelijk

Als ik in de stad loop - met name in het OV - wordt ik omringd met mensen die oordoppen in hebben en naar het scherm van hun smartphone turen. Waarschijnlijk in de hoop weer een nieuwe like te scoren op hun laatste post of om iemand te ontdekken die (digitaal) schijnbaar een mooier leven heeft dan zijzelf. Maar als ik iemand groet dan kijkt men verbaast op of zelfs geërgerd omdat ik hen stoor bij hun individuele leven. Jammer, een knikje met een glimlach of een vrolijk goedemorgen kan ik altijd waarderen. Bij ons in het dorp is dit gelukkig nog normaal.

Thuiskomen

Zelf werk ik in Alkmaar en rij ik dagelijks (nagenoeg file vrij) naar mijn werk in een minuut of 40. Een heerlijke stad met een dorps karakter. Vaak kom ik in Amsterdam en afhankelijk van mijn bestemming doe ik dat met de trein of de auto. Maar als ik na een drukke dag 40 minuten naar huis rij dan is het platteland met zijn veranderende en rustieke omgeving voor mij echt thuiskomen. Tulpen in bloei, molens die draaien, lammetjes in de wei, koeien die gemolken willen worden en dan zien hoe mijn kinderen lekker buiten spelen.. Doe mij maar het platteland.

Geplaatst op 10-08-2019