Kid laughing

Hoe kan ik bewust wonen?

Bewust wonen komt neer op hetzelfde als 'met besef wonen'. Dit kan voor een ieder verschillend zijn daarom geven wij in dit blog aan hoe wij hier zelf naar kijken.

Jouw impact op de wereld

Met bewust wonen denkt men waarschijnlijk direct aan campagnes als 'Een beter milieu begint bij jezelf' en alle aanverwante campagnes waarmee men wilt laten zien welke impact wij zelf hebben op de wereld. In de basis natuurlijk hartstikke waar maar in de praktijk voelt het vaak een druppel op een gloeiende plaat als je ziet dat je omgeving zich anders gedraagt.

Toch zijn er veel (kleine) dingen die in de eerste plaats goed zijn voor jezelf en direct een positief effect hebben op je omgeving, het milieu en de rest van de wereld. Sommige dingen vergen een kleine investering of juist wat extra discipline maar geven daarna een direct positief effect aan jouw leven - en misschien nog wel belangrijker - een positief gevoel over jezelf.

Bewust wonen

Voor ons is bewust wonen vooral een mindset waarin je bewust bezig bent met de keuzes die je maakt en wat dit op de korte en lange termijn doet voor jou en met de wereld. En dat kunnen al hele simpele dingen zijn zoals die in de eerder gemelde campagne:

  • Denk na over het gebruik van schoon drinkwater door korte te douchen en/of een besparende douchekop.
  • Help het recyclen van afval door zelf vooraf ook al veel te scheiden
  • Laat je auto niet onnodig draaien als je (lang) stilstaat

Maar er zijn veel meer leuke dingen die je kunt doen, denk maar eens aan:

Neem zonnepanelen voor stroom

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de zon. Het is een investering die je vaak tussen de 5 en 10 jaar kunt terug verdienen maar wel eentje die je met plezier doet. Wekelijks (of dagelijks voor de enthousiastelingen) kun je al even kijken hoeveel stroom je hebt opgewekt en hoeveel stroom je dus niet hoeft in te kopen.

Neem zonnecollectoren voor warm water

Naast zonnepanelen voor stroom kun je ook warm tapwater opslaan in een buffervat via zonnecollectoren. Dit zijn grote zwarte panelen die warm worden en via techniek jouw koude water opwarmen en opslaan in een buffervat voor later gebruik. Dit kan best betekenen dat je zomers veel minder energie nodig hebt om je douche water te verwarmen via een ketel of warmtepomp. En ook hier geldt weer dat je iedere dag kunt zien hoeveel energie je hebt opgewerkt.

Gebruik sloot/bronwater voor de tuin

Met het warme weer van dit moment moet de tuin ook voldoende vocht krijgen. Als je de mogelijkheid om te sproeien met slootwater of bronwater hebt investeer dan eens in een pomp met aanzuigslang, een tuinslang en een sproeier. Door slootwater te gebruiken bespaar je schoon drinkwater en spreek je de broodnodigde reserves die er in jouw omgeving beschikbaar zijn niet aan voor het gras of de planten.

Hemelwater opvangen in een regenton

Ook kun je met een simpele regenton aangesloten op de regenpijp van een woning of schuurtje behoorlijk wat water verzamelen waarmee je de gieter kunt vullen om plantjes water te geven. Tip: dit water is ook erg geschikt voor het lappen van de ramen doordat er minder kalk aanwezig is en daardoor minder strepen ontstaan. Ontstaan er toch strepen? Gebruik dan een oude krant om ze weg te halen.

Of maak je leven makkelijker:

Bestel je boodschappen

In onze tijd van luxe is het mogelijk om je boodschappen te bestellen en laten bezorgen. Dit heeft als voordeel dat je rust via een app op de bank je boodschappen bewust kunt doen. Kunt kijken wat er wel en niet in huis is zodat je geen onnodige boodschappen besteld. Met een beetje wishful thinking ben je zelfs goed voor het milieu omdat er vaak voor 10-15 huishoudens boodschappen in een auto zitten waardoor er toch een heel aantal ritjes worden uitgespaard. Win-win noemen we dat.

Of leuker:

Douche eens wat vaker samen met je partner

Klinkt misschien wat gek, maar samen 15 minuten onder de douche is ook gewoon beter voor het milieu dan 2x 10 minuten apart. En het is direct een lekker momentje om samen te zijn en de dag door te spreken zonder afleiding van mobiel of kinderen.

It's all in the mindset

Eenvoudig gezegd is het niets meer dan een positieve mindset waarin je rekening houdt met de gevolgen van jouw keuzes en acties. En soms is het een kwestie van discipline. Gewoon die impuls aankoop bij de action lekker laten liggen. Alleen als je het echt nodig hebt koop je iets en niet omdat het (even) leuk is om het vervolgens weg te gooien.

Geplaatst op 20-07-2019