Dakgoot reinigen vol met water en bladeren

Het schoonhouden van de dakgoot voorkomt vervelende problemen

Het is belangrijk om te weten dat het schoonhouden van de dakgoot vervelende problemen kan voorkomen. Een vervuilde dakgoot kan zorgen voor (sluimerende) lekkages in en om huis. Ook zorgt het voor een verstopte afvoer van hemelwater waardoor overstromingen uit de dakgoot ontstaan en is het een broedplaats voor ongedierte.

Waarom zijn dakgoten belangrijk voor een woning?

Het doel van een dakgoot is simpelweg het afvoeren van (regen)water. Wanneer de dakgoot verstopt is, kan deze het water niet doorgeleiden naar de regenpijpen voor verdere afvoer naar het riool of een sloot.

Het is bij schuine daken bijna vanzelfsprekend dat alles dat op het dak terecht komt ook in de dakgoot belandt. Denk daarbij aan de rommel die vogels of vleermuizen regelmatig laten vallen op het dak. Ook zien we in het voorjaar dat vogels vaak op de daken of net onder de dakpannen nestjes gaan bouwen.

Kan het water niet naar behoren worden afgevoerd dan ontstaan er op termijn vervelende problemen die leiden tot gevaarlijke en ongezonde situaties. Bij een niet tijdige ingreep, kan het zelfs leiden tot ernstige schade aan het huis en fundering.

Schone dakgoten voorkomt ongedierte

Door de dakgoot regelmatig schoon te maken voorkom je dat niet alleen de dakgoot verstopt raakt, maar ook de afvoer. Een verstopte afvoer kan uiteindelijk leiden tot overstromingen uit de dakgoot. Vies en drekkerige rommel druipt dan langs de muren van de woning. Er ontstaan lekkages door verrotte plekken waar het water langdurig blijft zitten.

Bij een verstopping van de dakgoot hopen bladeren en viezigheid zich op. Deze begint vooral met warm weer gauw te stinken en te verschimmelen. Bepaalde ongedierte zoals vliegen en insecten komen hier op af. Doordat de lekkende of verstopte dakgoot veel ongedierte trekt, zullen ook plaagdieren hierop af komen. Deze plaagdieren zoals marters, vogels en ratten kunnen vervolgens grote schade aanrichten.

De plaagdieren veroorzaken schade en stank door onder meer hun knagen, wroeten, urine, ontlasting en resten van prooidieren. Ook zorgt het geluid van deze dieren voor stress of slapeloze nachten. Zodra deze plaagdieren eenmaal in of bij de woning zijn, zijn ze nauwelijks meer te bestrijden.

Het goed onderhouden en schoonmaken van dakgoten is dus van wezenlijk belang om ongedierte op afstand te houden

Hoe kun je zelf de dakgoot schoonmaken?

Gaat het eenvoudig om het opruimen van bladeren of het verwijderen van achtergebleven vuil en troep? Dan kun je de dakgoot zelf meestal wel reinigen. Gebruik daarbij een paar handschoenen, een een emmer, een handstoffer en schepje. Het achtergebleven “klein” vuil spoel je gewoon weg met de tuinslang. De plekken waar het vuil nat was en nu weer is opgedroogd kun je het beste goed borstelen en wegspoelen.

dakgoot-reinigen

Controleer twee keer per jaar de dakgoten

Als je twee keer per jaar de dakgoten even naloopt en bijhoud dan valt het allemaal wel mee. Doe dit in het voorjaar en in het najaar.

Gaat het eenvoudig om het opruimen van bladeren of het verwijderen van achtergebleven vuil en troep? Dan kun je dit zelf doen. Zijn er lastige bereikbare plekken of moeilijke situaties? Dan is een schoonmaakdienst of specialist aan te raden die eventuele gebreken direct kan herstellen.

Geplaatst op 01-09-2019