Gazononderhoud in de herfst
In de zomer heeft een gazon veel te verduren. Kinderen spelen heerlijk op het gras, misschien heeft er wel een zwembad of een tent gestaan en de hete zon is ook niet goed geweest voor je grasplanten. Kortom, het gazon kan wel extra aandacht gebruiken in de herfst. Tijd voor gazononderhoud.
Daarnaast is gazononderhoud in het najaar nodig om het gazon te wapenen tegen de winter. Door je gras een flinke boost te geven is het beter bestand tegen de winterse omstandigheden, zoals vorst en hevige neerslag.
Gazononderhoud in de herfst
Een volle en gezonde grasmat zorgt ervoor dat je gazon weer goed de winter uit komt. Er zijn een aantal stappen die je kan ondernemen om dit voor elkaar te krijgen.
Grasmaaien
Gazononderhoud begint met maaien. In de loop van de herfst zal het gras minder snel groeien. Het logische gevolg is dat je minder vaak hoeft te maaien. Stel de messen van de grasmaaier wat hoger af in het najaar, zodat het gras niet korter wordt dan 5 cm. Langer gras is niet alleen sterker, maar kan het weinige zonlicht ook beter aan. Maai in oktober voor de laatste keer het gras.
Bladeren, vilt en onkruid verwijderen
Haal regelmatig de gevallen bladeren weg anders kunnen het licht en de lucht het gras niet bereiken. Hierdoor krijgt mos de kans om te groeien. Je kan de bladeren eenvoudig verwijderen met een bladhark, maar met een bladblazer heb je het klusje in een mum van tijd geklaard. Ook kan er na de zomer een viltlaag op het gazon liggen, dit ontstaat door het intensieve gebruik en het maaien. Verwijder deze viltlaag op tijd door te verticuteren om onkruid en mos te voorkomen. Verwijder ten slotte ook het onkruid dat al in je gras zit met een onkruidsteker of met bestrijdingsmiddelen.
Kalk strooien
Bij een verkeerde zuurgraad kan het gras de voedingsstoffen minder goed opnemen en kan onkruid beter groeien. Om de zuurgraad te verbeteren kan je kalk strooien over het gazon.
Bemesten
Zorg in het najaar voor een goede bemesting van het gazon. Er bestaan speciale gazonmeststoffen voor het najaar. Dankzij de voedingsstoffen krijgt het gras een boost om zich te herstellen na de zomer en aan te sterken voor de winter. Het bevat bijvoorbeeld fosfor voor de wortelvorming, magnesium en ijzer voor de groene kleur en kalium voor een sterk gazon. Je kunt beter geen "normale" bemesting gebruiken in het najaar. Deze zorgt voor een snellere groei van het gras en beschermt niet tegen de vorst.
Doorzaaien
Aan het einde van de zomer zitten er vaak kale plekken in het gazon, of deze zijn ontstaan na het onkruid verwijderen of verticuteren. Een dichte en volle grasmat zal het beter doen in de winter. Om deze reden moet je doorzaaien, oftewel de kale plekken opvullen. Doe dit bij voorkeur in september, het weer is dan nog gunstig en het gras heeft dan genoeg tijd om te ontkiemen en groeien voor het winterweer komt!
Pro tip voor grote gazons
Mocht je de luxe hebben van een groot gazon dan kan het lastig zijn om overal dezelfde hoeveelheid meststof te strooien. Zeker uit de losse pols met een emmer is dit een pittige klus en zul je zien dat het toch net even minder mooi verdeeld is als je had gewild. Dan is een handige strooiwagen zeker het overwegen waard. Denk je het voordeel over meerdere jaren eens in.
Geplaatst op 01-09-2019