Zonnepanelen op dak poly

De investering in zonnepanelen verdien je wel terug

Je kunt in ieder dorp wel een adviseur duurzame energie vinden die roept dat je alle investeringen in zonnepanelen, zonnecollectoren of een warmtepomp gegarandeerd gaat verdienen. Maar niet in iedere situatie is dit 100% waar. En lang niet altijd is de investering echt de moeite waard. Laten we eens kijken naar zonnepanelen.

Wanneer verdien je een investering in zonnepanelen terug?

Met zonnepanelen word licht omgezet in elektriciteit. Stroom dus. Iedere inwoner in Nederland heeft stroom nodig voor allerlei zaken in huis maar afhankelijk van het gedrag en de samenstelling van het gezin is dit stroomverbruik hoog of laag.

We gaan uit van René, hij woont samen met Cindy en hun zoon en dochter van respectievelijk van 18 en 15. Ze wonen in een twee-onder-een-kap woning met garage en riante achtertuin. Jaarlijks verbruiken ze 1900m3 (a € 0,75 per m3 = € 1.425 per jaar) aan gas voor verwarming, koken en warm water. Het stroomverbruik ligt op 4500kWh (a € 0,235 per kWh = € 1.057,50 per jaar).

Met alleen zonnepanelen bespaar je niet op het gasverbruik, maar wel op het verbruik van stroom door de opgewerkte stroom terug te leveren aan het net. Dit heet salderen. Voor ieder teruggeleverd kWh wordt dan een verbruikt kWh weggestreept. Lever je meer terug dan je verbruikt dan ontvang een kleinere vergoeding waardoor het hebben van 'overcapaciteit' minder gunstig en zorgt voor een langere terugverdientijd.

Rekenvoorbeeld voor zonnepanelen

Stel René installeert zonnepanelen en levert jaarlijks 3500 kWh terug aan het net. Dan hoeft hij slechts 1000 kWh (4500-3500 kWh) ofwel € 235,- te betalen aan het elektriciteitsnet.

Als René nog wat extra zonnepanelen installeert wekt hij jaarlijks 6000 kWh op. Dat betekent dat hij geen verbruikskosten heeft en zelfs overcapaciteit van 1500 kWh (6000-4500 kWh = 1500 kWh). Maar voor het leveren van deze 1500 kWh ontvangt René slechts € 0,07 per kWh, dus € 105,-.

Overcapaciteit en terugleveren of op 0 kWh uitkomen?

Om de 1500 kWh overcapaciteit te kunnen krijgen moet René wel nog steeds investeren in zonnepanelen. De investering verdien je in verhouding veel sneller terug met € 0,235 niet te hoeven betalen dan met het ontvangen van € 0,07 voor een kWh. Daarmee is precies op 0 uitkomen of een klein beetje overcapaciteit hebben de meest ideale situatie voor zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dit is relatief makkelijk te berekenen, maar hier is wel wat achtergrond informatie voor nodig.

Opbrengst in wattpiek

De opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het opvangt. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, wat staat voor wattpiek. De hoeveelheid wattpiek van een paneel staat voor de opbrengst onder de meest ideale omstandigheden. Dus wanneer de ligging precies goed is en er veel zonlicht op het paneel schijnt. Kortom, een zonnepaneel van 200Wp levert lang niet altijd ook daadwerkelijk 200Wp op.

Omrekenfactor van Wp naar kWh

De opbrengst van een zonnepaneel is bij benadering te berekenen via de omrekenfactor voor Nederland: 0,85 (gebaseerd op het aantal zonuren en lichtintensiteit gemiddeld in Nederland).

Op basis van deze berekening heeft een zonnepaneel van 220Wp dus een opbrengst van 187 kWh per jaar (220Wp x 0,85).

Rekenvoorbeeld

Als we voor René uitgaan van een zonnepaneel van 220Wp - dus 187 kWh per jaar - komen we uit op 25 zonnepanelen met een verwachte opbrengst van 4675 kWh (25 x 187 kWh) per jaar. Dan heeft René in theorie 175 kWh aan overcapaciteit.

Maar houdt er rekening mee dat de opbrengst op jaarbasis afhankelijk is van het weer en de installatie van de panelen. Hoe langer een paneel de zon recht kan aankijken op een dag hoe beter de opbrengst. Maar ook de helderheid van de lucht en de temperatuur van de panelen zijn van invloed.

Weinig ruimte? Kies voor een hogere opbrengst

In ons rekenvoorbeeld rekenen we met 220Wp. Maar als je minder ruimte hebt voor het installeren en je hebt wel behoefte aan een hogere opbrengst dan kun je kiezen voor panelen met een opbrengst van 350Wp of soms zelfs 400Wp. Ook hier geldt dat het slechts een rekensom is waarin de de kosten en de opbrengst met elkaar moet vergelijken.

Ideale hoek voor het hoogste rendement van een zonnepaneel

Bij de installatie van zonnepanelen is de hoek en richting van de panelen essentieel voor een goed rendement.

De energie-opbrengst in percentages per richting en hellingshoek

Installatie van zonnepanelen

Uiteraard zijn er voor de installatie van zonnepanelen niet alleen maar zonnepanelen nodig. Zo moet de opgewekte stroom geschikt gemaakt worden voor het elektriciteitsnet via een omvormer. De omvormer en zonnepanelen samen zijn vaak de meest kostbare onderdelen samen met eventuele optimizers.

Checklist met benodigdheden:

  • Zonnepanelen
  • Optimizers
  • Montageframe
  • Bekabeling
  • Omvormer
  • Aansluitmaterialen
  • Valbescherming voor de monteurs
  • Hoogwerker of ladder

Er zijn zelfs complete pakketten te koop, zoals dit pakket van 5600watt.

Geplaatst op 19-08-2019