Binnendeur Schilderen Kosten

De 10 meest gemaakte fouten bij buiten schilderen

Aan het buitenschilderwerk besteed ik in mijn blogs veel aandacht. Een goed resultaat bij het onderhoud van de buitenzijde geeft niet alleen veel voldoening, het kan je ook veel geld besparen aan dure onderhoudsbeurten en natuurlijk een waardedaling van je bezit. In dit artikel geef ik aandacht aan de 10 meest gemaakte fouten bij het buiten schilderen.

Schilderen bij te hoge temperatuur

Schilder niet bij een te hoge buiten temperatuur. De ideale temperatuur voor het buiten schilderen is ongeveer 20 graden, zodat maximaal van de open tijd gebruik gemaakt wordt. Open tijd wil zeggen hoe lang de verf kan vloeien totdat de droging echt merkbaar wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de open tijd is. Bij hoge(re) temperaturen wordt de open tijd zodanig kort, dat het onmogelijk wordt de verf zonder strepen of structuur te verwerken. Bij echt hoge temperaturen kan de verf, vooral bij donkeren kleuren, zelfs gaan ‘koken’, zodat er onthechting zal plaatsvinden.

Niet goed ontvetten

Op oude verflagen buiten zit altijd roet op het houtwerk. Dit komt op het schilderwerk neer uit de regen. Roet zit namelijk altijd in de lucht onder andere vanuit de vervuiling uit auto’s en industrie. Deze vettige laag moet goed schoongemaakt worden door het gebruik van een goede verfreiniger. Ammoniak is niet voldoende. Ondanks dat ammonia schoonmaakt, ontvet het middel zeer beperkt. Niet schuren betekent dat je de vettigheid in de lak schuurt, zodat het alleen maar moeilijker wordt het vet te verwijderen.

Dakgoot met verf behandelen

De dakgoot mag nooit met een afsluitende verf worden behandeld. De betimmering rond de zinken dakgoot is namelijk altijd vochtig. Als je een hoogglans of zijdeglans verf gebruikt, zal die gaan bladderen. Gebruik altijd een vocht-regulerende verf, zoals een éénpot-systeem (gronden en aflakken vanuit dezelfde pot) of een goede kwaliteit buitenbeits.

Kitten van kieren

20140629_13561320140629_135613

Veel mensen vinden het netter om de kieren tussen steen en houtwerk af te kitten met acryllaatkit of zelfs siliconenkit. Dit is echter absoluut niet raadzaam. De kieren tussen de stenen en het houtwerk zorgt er namelijk voor dat vocht uit de stenen beter een uitweg vindt. Wie deze randen en kieren dichtstopt, maakt kans op bladderende kozijnen. Het vocht zoekt op een gegeven moment toch een uitweg…

Te dik plamuren

Plamuur buiten altijd spaarzaam. Liefst zo min mogelijk en altijd met dunnen laagjes. Houtwerk ‘werkt’ altijd en te ruime hoeveelheden plamuur kunnen de werking in hout niet aan. Deze lagen zullen vroeg of laat loskomen, zodat er scheurtjes in de laklaag zullen ontstaan. Hier kan het vocht weer door in het hout trekken, met alle gevolgen van dien.

Vochtig hout verven

Eigenlijk is dit dezelfde fout als het met een afsluitende verf de dakgoot schilderen. Als het houtwerk aan de buitenzijde van het huis in slechte conditie verkeerde en het hout is vochtig, moet dit eerst de kans krijgen goed te drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten, zal de verflaag gaan bladderen omdat het vocht een uitweg zoekt. Maak het houtwerk daarom eerst kaal en zet het in een goede grondverf. Nu kan er geen nieuw vocht meer in het hout trekken, maar kan het houtwerk wel drogen. Is het houtwerk erg nat? Bij gebruik van een professionele grondverf kan je gerust een aantal maanden tot zelfs een jaar wachten met aflakken.

Kitten met siliconenkit

Gebruik bij het kitten van scheurtjes tussen werkende delen nooit siliconenkit. Siliconen zijn niet overschilderbaar. Gebruik hiervoor altijd een overschilderbare acryllaatkit. Deze kitten zijn ook te krijgen in sneldrogende varianten, waarbij de kit binnen een uur over te schilderen is. Ook kan goed een twee componenten plamuur voor buiten gebruikt worden. Kiertjes tussen de werkende delen in hout kunnen ook met een twee componenten plamuur gedicht worden. Deze plamuur is flexibeler dan een één component plamuur.

Houtrot niet verwijderen

Wanneer er houtrot in de kozijnen zit moet al het zachte hout verwijderd worden. Hout dat aangetast is door houtrot zal verder gaan met rotten. Het is dus zaak dat al het besmette hout goed weggestoken wordt en de uiteinden van het gezonde deel behandeld wordt met een houtrot-stop. Lees hierover ook eens het artikel over houtrot.

Stopverf te snel overschilderen

Het is een klassieke fout, maar je moet het maar net weten. Stopverf is pas na een aantal weken overschilderbaar. De stopverf moet namelijk eerst een filmlaagje ontwikkelen dat over te schilderen is. Wie stopverf te snel overschildert, krijgt problemen met de hechting van de verf.

Goedkope verf gebruiken

Misschien klinkt deze tip als een goedkoop verkooppraatje om dure verf te slijten. Toch is dit niet zo. Goedkope verf is gewoon van veel mindere kwaliteit. Voor binnen merk je er misschien niet eens zo heel van, behalve dat goedkope lakverf bijvoorbeeld veel sneller verkleurt dan een duurzamere kwaliteit. Voor buiten zal je veel sneller verschillen ontdekken. Onder de zware weersomstandigheden in ons land zal je zien dat de kwaliteit met sprongen achteruit gaat. Hierdoor zal je veel sneller weer de kwast ter hand moeten nemen, om de boel bij te werken of zelfs helemaal over te schilderen. Gronden met een goedkope grondverf en aflakken met een professionele kwaliteit verf is helemaal zonde van het werk. De goedkope grondverf kent als nadeel dat het zal gaan poederen, zodat de kostbaarder professionele lak de beloofde duurzaamheid niet zal halen.

Geplaatst op 21-10-2017