Led Bulb

93 slimme tips om energie te besparen

Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Aangezien het ’s winters erg koud kan worden hier in Nederland kost het ook een kapitaal om warm te blijven. Hoe minder energie je gebruikt en/ of hoe efficiënter je hiermee omgaat, hoe minder schadelijke stoffen zoals waterstofdioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx) in het milieu terechtkomen. Energiebesparing is daarnaast ook nog eens goed voor je portemonnee. Hieronder vind je 71 praktische tips om flink wat euro’s te besparen door maatregelen te treffen om zo min als mogelijk energie te verspillen. Oh ja, omdat door jouw handelingen minder CO2 vrijkomt in het milieu draag jij ook bij aan vermindering van het broeikaseffect.

Maatregel

Besparing

1. Isoleer uw dak. Dakisolatie levert een flinke besparing op, vooral alsde zolder verwarmd wordt. Een schuin dak kunt zelf aan debinnenkant isoleren. Vergeet de dampremmende folie niet! Voorisolatie van een plat dak kunt u beter een vakman inschakelen.

700m3 gas/ 380

2. Isoleer de spouwmuren. Laat de spouw met isolatie vullen door eenerkend bedrijf. Laat het bij voorkeur samen met uw buren uitvoeren.Dat is goedkoper! Het bespaart veel gas en verhoogt hetwooncomfort. U heeft het binnen enkele jaren terugverdiend.

300 m3gas/ 165

3. Vervang enkel glas door HR++glas. Hiermee kunt u veel energiebesparen en krijgt u aanzienlijk meer wooncomfort omdat koudevalwordt verminderd.Vergeet niet om ventilatieroosters te plaatsen in het glas!

400 m3gas/ 215

4. Isoleer de vloer. Het is geen ingrijpend karwei, het levert een aardigebesparing op en zorgt met name voor een beter wooncomfort dooreen gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis.

120 m3gas/ 65

5. Niet op de tocht. Zorg voor isolatie van naden en kieren en plaatstochtstrips. Plaats ook een tochtborstel of klepje op de brievenbus.

80 m3 gas/ 45

6. Radiatorfolie. Dit is een goedkoop en simpel alternatief om te

45m3 gas/

Maatregel

Besparing

voorkomen dat de warmte van de radiatoren naar buiten “lekt”. Debesparing is onder meer afhankelijk van de isolatiewaarde van deachterliggende muur.

25

7. Neem de leiding. Isoleer verwarmingsleidingen en warm water-leidingen in onverwarmde ruimtes, zoals de zolder of kruipruimte.

20m3 gas/ 10


Ventilatie

Maatregel

Besparing

8. Denk bij isolatie ook aan ventilatie. Het is van belang dat in een goedgeïsoleerd huis ook goed wordt geventileerd. Dit is noodzakelijk,anders hoopt vocht of schadelijke stoffen zich op.

9. Ventileer dag en nacht. Zorg voor goede ventilatie de hele dag ennacht door. Vocht en schadelijke stoffen blijven anders in huis hangen.Dat is slecht voor uw gezondheid én uw energierekening. Een vochtighuis opwarmen kost veel meer energie. Zorg voor openventilatieroosters of klepraampjes in de ruimtes waar u op dat momentverblijft. Dagelijks luchten is prima, maar als u verder niet ventileert ishet effect van grondig luchten al na een paar uur weer verdwenen.

10. Vocht verwijderen. Ventileer extra tijdens het douchen, koken en bijgebruik van een condenswasdroger. Na het douchen kunt u het vochtweghalen met een wand- en vloerwisser.Verwarming

Maatregel

Besparing

11. Nieuwe ketel. Vervang een oude Cv-ketel met conventioneel rendementdoor een nieuwe, zuinige ketel met hoog rendement (HR107). Let opdat deze goed afgesteld wordt. Besparing per jaar.

500 m3 gas/ 265 perjaar

12. Houdt de radiator vrij. Geef de radiatoren de ruimte om hun warmte kwijtte kunnen. Dus geen banken of lange gordijnen voor de radiatoren.?

150 m3 gas/ 80

13. Een graadje lager. Zet de verwarming overdag een graadje lager en trekeen trui aan. U bespaart gemiddeld 7% op het energiegebruik voorverwarming.

90 m3 gas/ 50

14. Een uurtje voor bedtijd of vertrek. Zet de thermostaat op 150 C één uurvoor het slapen gaan of voor vertrek. Daarmee bespaart u 5%.

65m3 gas/ 35

15. Goed geregeld. Plaats thermostaatkranen om een constantetemperatuur te krijgen in slaap- en studeerkamer. Als u weg gaat,vergeet dan niet de kraan op 1 te zetten.

40 m3 gas/ 20

16. Zet eventuele thermostaatkranen in de ruimte met de thermostaat (vaakde woonkamer) volledig open. Dit voorkomt "flipperen" (snel achterelkaar aan- en uitgaan) van de CV-ketel. (NB Feitelijk horenthermostaatkranen niet thuis in de ruimte met de thermostaat.)

17. Houdt de warmte binnen. Verwarm alleen dáár waar nodig is. Doedeuren naar onverwarmde ruimtes dicht en sluit 's avonds de gordijnen.Zeker bij enkel glas voorkomt dit veel warmteverlies.

18. Laat de radiatoren goed afstellen. Door een juist afgestelde door-stroming van water in de radiatoren (waterzijdig inregelen) kangemiddeld 5% tot 10% bespaard worden op gasverbruik voorverwarming.

5% tot 10%besparing

19. Zuinig op uw Cv-ketel. Laat de ketel jaarlijks nakijken en afstellen. Dezewerkt dan efficiënter en veiliger.

Maatregel

Besparing

20. Plaats een warmtepomp. Deze pomp haalt warmte uit de grond,grondwater of lucht en wordt gecombineerd met vloer- en wand-verwarming. Een heel energiezuinige manier om de woning teverwarmen.

21. Hang radiatorfolie achter de radiatoren die aan buitenmuren geplaatstzijn. De warmtestraling wordt zo weerkaatst naar de binnenruimte.Besparing geldt ook in goed geïsoleerde huizen!

ca. 5%

Warm water

Maatregel

Besparing

22. Installeer een zonneboiler. Hiermee kun je per jaar 50% besparenaan energiekosten voor het gebruik van warm water.

23. Plaats je normale boiler bij aanschaf op een slimme plek. Hoekorter de leidingen zijn, hoe minder energie verloren gaat. Hoedichter bij de keuken en badkamer, hoe beter.

24. Plaats een tijdschakelaar op de boiler. Als je bijvoorbeeld ’snachts geen behoefte hebt aan warm water dan kan de boiler uit.Door slim te plannen kun je ervoor zorgen dat je ’s ochtends welwarm water hebt om te kunnen douchen.

25. Warmte terugwinnen uit douchewater. Met eenwarmteterugwinningssysteem (WTW) voor douchewater kunt u60% bezuinigen op de energie die nodig is om het douchewaterte verwarmen. Het schone koude water wordt voorverwarmd doorhet warme water dat in het afvoerputje loopt.

150 m3gas/ 80


Waterbesparing

Maatregel

Besparing

26. Per minuut komt uit een kraan 10 – 15 liters water. Gebruik eendoorstoombegrenzer (perlator) om de hoeveelheid water tebeperken. Hierbij bespaar je ook gas voor verwarmen van water.

27. Douche korter. Gemiddeld staan we 8 min. onder de douche.Met de douchecoach staat u niet langer dan vijf min. onder dedouche, daarmee bespaart u 30 liter warm water per douchebeurt(zonder spaardouche).

14 m3 water80 m3 gas 95

28. Het is beter om te douchen dan om een bad te nemen. Dit bespaartwater en energie. Bij het kort douchen wordt 40 tot 70 liter minderwater gebruikt dan bij badderen.

7,5 m3 wateren 40 m3gas/ 30

29. Comfortabel douchen. Plaats een waterbesparende douchekop.Deze gebruikt minder water, maar is net zo comfortabel.

9 m3 wateren 63 m3gas/ 45

30. Perlators en spaarknop. Plaats doorstroombegrenzers op keuken-en wastafelkranen om de hoeveelheid water te beperken. Plaatseen spaarknop op het toilet.

11 m3 water8 m3 gas 18

31. De kraan niet laten lopen. Laat de kraan niet lopen bij hettandenpoetsen, wassen, scheren.Lekkende leidingen en kranen meteen repareren; tien druppelswater per minuut lijken niet veel, maar dit loopt wel op.

tot 1200 literop jaarbasis

32. Slim afwassen. Spaar afwas op. Een grote afwas met de hand kostminder water en gas dan drie kleine. Zet de vaatwasser pas aanals deze vol is. Gebruik alleen een zuinige vaatwasser metenergielabel A.


Elektrisch apparatuur in het algemeen

Koelkasten en vriezers

Maatregel

Besparing

33. Is het wel nodig? Vraag uzelf bij de aanschaf van een elektrischapparaat af, of u het wel echt nodig heeft. Sinaasappels kun jeimmers ook met de hand persen. Apparaten die het meesteenergie gebruiken, zijn elektrische boilers, waterbedden, aircon-ditioners, koel/vriesapparatuur, wasdrogers en plasma-TV's.

34. Vergelijk apparaten op energiekosten! Vergelijk bij de aankoop vaneen apparaat niet alleen de aanschafprijs, maar ook deenergiekosten. Steeds vaker staan in winkels of op internet bij hetprijskaartje ook de verbruikskosten vermeld.

35. Het beste label. Let op energielabels en keurmerken vanapparaten. Hoe hoger en groener het label, des te zuiniger hetapparaat. Koop alleen witgoed (wasmachine, koelkast) met eenenergielabel A(++).

36. Geen sluipverbruik. Zet de apparaten uit als u ze niet gebruikt! Veelapparaten gebruiken ook energie als u ze niet gebruikt of op stand-by laat staan. De belangrijkste sluipverbruikers zijn computer metrand-apparatuur (30 euro per jaar) tv/video/dvd (14 euro per jaar)audioapparatuur (6 euro per jaar) koffiezetapparaat (6 euro perjaar) magnetron (4 euro per jaar). Gebruik de UIT knop van hetapparaat of van een contactdoos met AAN/UIT schakelaar.

60 perjaar

37. Stand-by killers. Als u het lastig vindt om een apparaat steeds uit tezetten of om de stekker uit het stopcontact te halen, kunt u eenzgn. stand-by killer gebruiken. Deze brengt u aan tussen apparaaten stopcontact. Als u het het apparaat niet gebruikt, wordt deze naeen tijdje uitgeschakeld.

38. Stekker eruit. Laat geen stekkers van opladers (elektrischetandenborstel, scheerapparaat, kruimeldief, gsm) in het stopcontactzitten. Dit geldt ook voor transformators van halogeenlampen. Er isaltijd sprake van sluipgebruik.

39. Koop liever een modern apparaat dan dat u een oude laatrepareren. De moderne zijn veel zuiniger met energie, niet alleen ingebruik maar ook als de productie ervan wordt meegeteld. Leveroude apparatuur in bij een afvalstation.

Maatregel

Besparing

40. Kies een energiezuinige koelkast. Koelkast en vriezer zijn groteenergieverslinders en gebruiken ongeveer 17% van deelektriciteit in een gemiddeld huishouden. Een zuinige koelkastherkent u aan het energielabel A++.

300 kWh/ 65

41. De koelkast op een koele plaats. Zet de koelkast niet te dicht bijde verwarming, het fornuis of in de zon. Zorg dat er minimaal 10cm ruimte is aan de achterkant van de koelkast. Dan kan dekoelkast de eigen warmte kwijt.

42. Zorg voor de juiste temperatuur. Zet de temperatuur niet te laag.In een koelkast kunt u het eten het best bewaren bij eentemperatuur tussen 4 en 7 graden. Een vriezer hoeft niet kouderte zijn dan -15 graden.

43. Open deur. Open de deur van de koelkast zo weinig en kortmogelijk. Zo gaat minder kou verloren. Controleer of de koelkast

Maatregel

Besparing

nog goed sluit. Houdt de koelelementen aan de achterkant goedschoon, hierdoor werkt de koelkast 25% beter.

44. Ontdooi regelmatig. Uw vriezer regelmatig ontdooien is belangrijk.Hierdoor werkt de vriezer efficiënter en gebruikt deze minderenergie. Ontdooi de vriezer altijd als er meer dan 4 mm ijs aan deranden zit.

45. Koel, niet te hard werken. Wilt u warm eten bewaren, laat het daneerst buiten de koelkast afkoelen. Andersom: leg bevrorenprodukten de avond voor gebruik in de koelkast. Door de kou dievrijkomt bij het ontdooien, hoeft de koelkast minder hard tewerken.

46. Voorkom condens. Veel condens in de koelkast verlaagt deefficiëntie. Dek eten goed af, dit voorkomt dat het eten uitdroogten dat er onnodig vocht in de koelkast terecht komt.

47. Vakantie? Koelkast uit. Eet koelkast en vriezer helemaal leegvoordat u langere tijd weggaat en schakel ze uit.

Verlichting

Wasmachine en drogers

Maatregel

Besparing

48. Dag licht. Laat lampen alleen branden als het nodig is en doe delichten uit als er niemand aanwezig is. Doe ook uw lampen uit, alsu voor korte tijd een ruimte verlaat.

49. Alleen zuinige lampen. Een goed alternatief voor de gloeilamp isde spaarlamp. Die verbruikt 4 x minder stroom en gaat 6 x langermee. Besparing 3.50 euro per lamp per jaar (incl. aanschaf)

50. LED's do it. Nog zuiniger dan de spaarlampen zijn Led-lampen,bovendien gaan ze langer mee. Jammer genoeg zijn ze nog ergprijzig. Toch is de led-lamp te overwegen op plekken waar delamp lang aanstaat zoals buitenverlichting.

51. Niet altijd dimmen. Als u een lamp in huis altijd dimt, gebruik daneen lamp met minder wattage. Een lamp die voor de helft (50%)gedimd is, gebruikt nog steeds 75%.

52. Liever direct. Vervang felle verlichting door minder lampen ofkleinere lampen. Vervang indirect licht (tegen plafond of muur)door directe verlichting, vermijdt uplighters (grotehalogeenlampen) deze gebruiken erg veel stroom.

Maatregel

53. Was op 30 graden. Moderne wasmiddelen wassen normaal vervuild wasgoedprima schoon bij 40 en zelfs al 30 graden. Dat scheelt ruim de helft aanenergie vergeleken met een wasbeurt van 60 graden.

54. Droog aan de lijn. Wasdrogers zijn energieverslinders. Ze gebruikengemiddeld 320 kWh aan elektriciteit. Gebruik de wasdroger alleen als dezeecht nodig is. Een gasgestookte wasdroger en warmtepompdroger zijnzuiniger, maar hang uw wasgoed liever buiten aan de waslijn. Besparing

55. Gebruik de droger niet in de zomer en hang je kleren uit om te drogen.

56. Moderne wasmiddelen werken al effectief bij lage temperaturen.

57. Volle trommel. Als je kleren gaat wassen, benut de capaciteit optimaal van jewasmachine. Dus geen halve trommels en hoge temperaturen. Aan de anderekant; overlaad je wasmachine ook niet.

Maatregel

58. Onderzoek of de hardheid van het water in jouw omgeving zodanig hoog is datje een ontkalker en/ of antikalk moet gebruiken voor je wasmachine. Ditvoorkomt dat teveel kalk neerslaat op het inwendige gedeelte van dewasmachine, hierdoor werkt het efficiënter en gaat het langer mee. Hogeonderhoudskosten worden hierdoor ook voorkomen.

59. Gebruik een A-label afwasmachine en benut de capaciteit optimaal. In meestegevallen is dit beter dan met de hand afwassen. Vooral als je geen HR-ketelhebt en/ of als je veel warm water gebruikt bij het afspoelen. Afhankelijk vande hardheid van het water in jouw omgeving moeten afwasmachines ookbeschermd worden tegen kalkvorming. Zo werken deze ook efficiënter engaan ze langer mee.

Computers

Maatregel

Besparing

60. Beeldscherm uit, computer uit. Zet uw computer uit, als u deze nietgebruikt, ook voor kortere tijd. Uw computer slijt er niet méér van. Maarzet in ieder geval het beeldscherm uit, dat gebruikt de meeste energie.

61. Let bij aanschaf van een computer goed op de mogelijkheden om later uitte breiden. Je hoeft dan niet telkens een nieuw systeem te kopen en jebespaart het gebruik van grondstoffen en verbruik van energie.

62. Het is een misverstand dat screensavers energie besparen. Sommigeverbruiken zelfs meer energie dan als zie niet aan zouden staan.

63. Koop een LED-beeldscherm, deze zijn energiezuiniger.Of beter nog: koop een laptop, draagbare computers zijn veel zuinigerdan gewone PC’s.

64. Stel je PC zodanig in dat je beeldscherm automatisch uitgaat na eendoor jou te bepalen aantal minuten.

Batterijen

Maatregel

Besparing

65. Beperk het gebruik van batterijen of beter nog, koop ze helemaal niet.Koop dan oplaadbatterijen als je ze per se nodig hebt, vergeet niet omook een oplader te kopen.Stroom uit een eenmalige batterij kost 380 per kWh,

stroom uit een oplaadbare NiMH-batterij kost rond de 6 per kWh. Isbijna 60 keer goedkoper (aanschaf oplader niet meegerekend).Net-stroom kost ongeveer 0,22 per kWh en dat is dus ongeveer 1700keer goedkoper dan stroom uit een eenmalige batterij.

66. Reservebatterijen voor bijvoorbeeld laptops dienen op 40 – 50% vanhun capaciteit bewaard te worden. Zo gaan ze langer mee.

67. Nikkelcadmium (NiCd) batterijen moet je helemaal leeg laten lopenvoordat je ze weer oplaadt. Dit is het gevolg van het “geheugeneffect”en dit voorkomt dat de batterij weer voor 100% opgeladen kan worden.Er zijn speciale laders die ervoor zorgen dat de batterij eerst helemaalleegloopt voordat deze wordt opgeladen.NiMH batterijen kennen dit geheugeneffect niet en hoeven dus niethelemaal eerst leeg te lopen. Ze worden wel eerder “lui”.

68. Laad nieuwe nikkelcadmium batterijen, of die langer dan een half jaarniet meer zijn gebruikt, 24 uur op. Hierdoor werken ze beter.

69. Een eenmalige alkalinebatterij moet je nooit opladen. Er bestaat eenontploffingsgevaar.

Deurbel

Maatregel

Besparing

70. Vervang de elektrische deurbel voor een mechanische.De transformator van de elektrische deurbel verbruikt het gehele jaar"24/7" 8 watt/uur = 70 kWh per jaar x 0,20/kWh = 14,-/jaar.

14

NB Appartement en flatbewoners: dit kan alleen met de bel aan deeigen voordeur, dus niet in de centrale entree/portaal beneden bij deingang van het gebouw.

Koken

Maatregel

Besparing

71. Eet gezond en duurzaam. We halen energie uit ons voedsel, maar hetkost veel energie om een gewas te telen, verwerken en vervoeren naarde supermarkt. Maak bewuste keuzes en kijk eerst thuis wat u nodigheeft voor u boodschappen doet en – koop bij voorkeur voedsel uit eigenland of streek; – kies voor groenten en fruit van het seizoen; – koopbiologische producten; – haal uw boodschappen met de fiets.

72. Koop en kook op maat. Koop en kook de goede hoeveelheid. Door zichtte houden op uw voorraad, voorkomt u dat voedsel bederft. Gooi restjesniet weg maar bewaar ze afgesloten in de koelkast. U kunt er een nieuween lekkere maaltijd van maken, dat spaart geld en energie.

73. Eet minder vaak vlees. De productie van vlees vraagt zeer veel energieen is zeer milieubelastend. Minder vlees eten levert een grote bijdrageaan een beter klimaat. Bovendien is het gezond om meer variatie in uwvoedingspatroon aan te brengen.

74. Deksels op de pannen. Om eten gaar te krijgen, hoeft de pan niet vol testaan met water. Dat is beter voor uw energierekening.

75. Wokken gaat sneller en kost daarom veel minder energie.

76. Gebruik voor gerechten die lang moeten koken een snelkookpan, ditbespaart energie en tijd.

77. Van de elektrische kookplaten zijn de inductie- en quickterm kookplatenhet zuinigst. Koken op gas is het minst milieubelastend.

78. Kook met de juiste pannen. Voorkom onnodige verwarming vanbijvoorbeeld water en houd de deksels zoveel als mogelijk op de pan. Ditkan goed zijn voor een jaarlijkse besparing tot 35,= bij elektrisch kokenof tot 13,= bij een gasfornuis.

35

79. Zet het gas of elektra uit na het aan de kook brengen van pasta of rijst.Het water blijft heet genoeg om een gaar product te krijgen zonder dat dewarmtebron aan blijft staan. Dit gaat ook goed met het koken van eieren.Mobiliteit

Maatregel

Besparing

80. Gebruik de auto bewust. Maak voor korte afstanden gebruik van defiets. U bespaart brandstof en blijft in beweging. Een autoritje van 5kilometer heen en terug kost al meer dan 1 euro.

81. Elektrisch fietsen. Als u wat langere afstanden fietst, overweeg dan deaanschaf van een elektrische fiets. Dat is een fiets mettrapondersteuning. De fiets heeft een maximumsnelheid van 25 km peruur en is een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor de auto. Defiets is goedkoop in gebruik. Er zijn ook fietsen die zichzelf opladen als utrapt. Het aanbod is groot en laat u goed voorlichten.

82. Bespaar brandstof met een zuinige&veilige rijstijl . – schakel snel naar

Maatregel

Besparing

een hogere versnelling; – rijdt met constante snelheid en een laagtoerental; – kijk ver vooruit, anticipeer en houdt afstand; – houdt u aande snelheidslimiet; – zet de motor uit, als u langer dan 1 minuut stilstaat; – vermijdt energieverspilling door onnodig gebruik van elektrischeapparatuur zoals ruitverwarming en airco.

83. Houdt de spanning erin. Controleer maandelijks de bandenspanning.Pomp de banden op tot de maximaal aanbevolen spanning. Voldoen uwbanden aan de eisen? Kijk op www.kiesdenieuweband.nl

84. Gebruik OV: trein en fiets of huurauto. Maak gebruik van het openbaarvervoer met de voordeelkaarten die vervoersmaatschappijen voor uhebben. Bovendien kunt u bij de meeste stations heel makkelijk engoedkoop een fiets huren, zie www.ov-fiets.nl U kunt ook gebruik makenvan een huurauto. U moet deze wel van te voren reserveren.

Meten is weten

Zonnepanelen

Energieleveranciers

Maatregel

Besparing

85. Maak een overzicht van uw energiegebruik. Doe dit in ieder gevaljaarlijks, maar liever nog vaker en op dezelfde tijdstippen. Dan kunt uvergelijken of u meer of minder heeft gebruikt. Noteer het verbruik in m3gas, kWh elektriciteit en m3 water.

86. Energiemeter. Met een energiemeter kunt u ontdekken welke apparatenveel energie gebruiken.

Maatregel

Besparing

87. Zonnepanelen beschermen het klimaat. Met zonnepanelen kunt u ookzelf elektriciteit opwekken, ons zonlicht is daar prima voor geschikt.Energie uit zonlicht is duurzaam, er komt geen CO2 of schadelijke stoffenvrij bij de energieopwekking. De energieopbrengst is afhankelijk van desoort panelen, hoeveelheid zonlicht, de hellingshoek en oriëntatie van depanelen. De terugverdientijd is mede afhankelijk van de energieprijzen.De terugverdientijd ligt op dit moment op ongeveer 15 jaar.

Maatregel

Wordt u ook zo vaak gebeld door energiebedrijven met het verzoek om over te stappen omdat ze echt devoordeligste zijn? Omdat prijsverschillen groot lijken, kan het lonen om van leverancier te veranderen.Maar wees er alert op dat er geen appels met peren vergeleken worden. Sommigen noemen een prijsinclusief energiebelasting en BTW, anderen exclusief en dat kan een groot verschil opleveren.Prijsvergelijkers op internet kunnen u hulp bieden als u wilt overstappen. En dan nog hoeft de goedkoopsteleverancier niet de beste voor u te zijn, omdat de contractvoorwaarden minder gunstig blijken te zijn.

88. Bepaal of u groene of grijze stroom wilt.

89. Let op de contactvoorwaarden: vaste of variabele prijs, contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.

90. Check bijkomende kosten zoals vastrecht, belastingen.

91. Controleer de voorwaarden van uw huidige contract, tussentijdse opzegging kan tot boetes leiden.

92. Sluit nooit een onduidelijke overeenkomst af.

93. Veel energieleveranciers wijzigen rond 1 juli of 1 januari hun tarieven, dat kan een goedvergelijkingsmoment zijn.

Geplaatst op 21-10-2017