Tips om jouw huis en tuin voor te bereiden op de kou
Met de voorspelling van weerkundigen dat het komende nachten wel eens 15 graden kan gaan vriezen is het goed om een rondje om het huis te doen. In jaren is het niet geen zo koud geweest. Vooral in oudere huizen kan de strenge vorst tot problemen leiden. Daarom is het tijd om alvast maatregelen te nemen en vorstschade in en om het huis te voorkomen.
Buitenkraan aftappen
Het buitenkraantje nog niet afgetapt? Meteen doen. Meestal zit het tapkraantje bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat hem open staan. Controleer meteen de hoofdkraan van het water: kan die nog soepel dicht? Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende water.
Koud toilet?
In oudere slecht geïsoleerde huizen kan de toiletpot kapotvriezen. Zeker als het wc-raampje kiert en op het oosten ligt. Een handjevol zout in de hals van de pot (en ook in de afvoer van het fonteintje) voorkomt dat de boel kapot vriest. Trek eerst nog even door, zodat het reservoir leeg is. Tap ook hier de waterleiding af.
Voorkom tocht door kieren af te dichten
Vooral koude wind kan een huis enorm doen afkoelen. Door het afdichten van kieren kun je de onnodige stookkosten enigszins beperken. Een handdoek voor de drempel bij een deur of een plaat voor het rooster in de spouw kan veel schelen. Een kier dichten met een beetje kit of tochtgaten dichten met purschuim doet ook wonderen.
Houdt je woning op temperatuur
Lekker op skivakantie? Zet de thermostaat laag - op zo’n 15 graden - maar nooit helemaal uit. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.
Isoleer leidingen of houdt ze warm
Check waterleidingen in onverwarmde kamers, de kelder en de kruipruimte. Een simpele isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen. In de bouwmarkten is ook elektrisch verwarmingslint verkrijgbaar.
Blijf verwarmen
Zet de thermostaatkranen niet helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets. Is er geen verwarming in een kamer maar wel water? Zet dan de binnendeuren open.
Ontdooi bevroren leidingen
Is de waterleiding toch bevroren? Gebruik een föhn om de leiding te ontdooien.
Denk ook aan de planten
Bescherm vorstgevoelige planten met een laagje bladeren of noppenfolie. Bedek gesnoeide rozen met potaarde. Welke andere planten vorstgevoelig zijn blijkt helaas vaak pas in de lente.
Voorkom stuk gevroren potten
Zorg ervoor dat er geen water in de terracottapotten op het terras staat. Die vriezen geheid kapot. Leg er houtjes onder, zodat het vocht via het drainagegat weg kan.
Konijn in de kou
Het konijn dat de hele winter al buiten kan door zijn wintervacht prima tegen de vorst. Hang wel wat doek of zeil over de kooi en zorg voor extra stro. Wie Stampertje toch naar binnen wil halen, doet dat in een onverwarmde kamer. Het diertje krijgt door zijn wintervacht anders veel te warm.
Kippen in de kou
Zorg voor vorstvrij drinkwater en voldoende voedsel. Kippen eten en drinken meer om zichzelf warm te houden. Zorg ook voor een beschut verblijf dat voldoende ventileert zodat er geen condens ontstaat. Een drinkbakverwarmer is een goede optie om het water vorstvrij te houden.
Help de tuinvogels
De tuinvogels kunnen een beetje hulp wel gebruiken vooral omdat na deze vorstperiode het zware broedseizoen begint. Zet het voer ’s avonds klaar. Vogels verliezen 's nachts 10 procent van hun gewicht en hebben een stevig ontbijt nodig. Let erop dat er geen zout in het voer zit.
Zorg voor goede afvoer van smeltwater
Voorkom waterschade door sneeuw. Als de sneeuw begint te smelten en de dakgoten en afvoer verstopt zitten, ontstaan er al snel lekkages. Zorg er op tijd voor dat de afvoeren vrij zijn zodat het water weg kan lopen.
Geplaatst op 01-02-2021